Hooikoorts kan erg vervelend zijn. Daarom hierbij een aantal nuttige hooikoortstips om het aantal hooikoortsaanvallen te verminderen en te voorkomen!
Welke pollen?
Houd het weer en de dagelijkse hooikoortsverwachting in de gaten. Bij zonnig, droog weer staan meer planten en bomen in bloei en is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht erg hoog. Tijdens een flinke regenbui neemt de hoeveelheid stuifmeel sterk af: de lucht wordt als het ware schoongespoeld.
Zonnebril dragen
Een zonnebril beschermt je ogen tegen het binnendringen van pollen. Draag het liefst een zonnebril die goed om je ogen heen sluit. Gebruik ook vaseline rond de ogen om nog beter beschermd te zijn tegen de directe prikkeling van pollen. Vermijdt dat pollen via je handen in de ogen terecht komen door de regelmatig te wassen.
Slaapkamer
Probeer je slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij te houden door de volgende maatregelen te nemen:
- Was en borstel je haar regelmatig, vooral voor het slapengaan.
- Als je in aanraking bent geweest met pollen, doe dan je kleren gelijk in de was.
- Douche voor het slapen gaan.
- Probeer je slaapkamer pollenvrij te houden door regelmatig te stofzuigen, ramen selectief te openen (waar geen wind op staat) en beddengoed regelmatig te wassen.
Doe de ramen dicht
Het beste is om de ramen in het hooikoortsseizoen dicht te houden. Wil je toch wat frisse lucht in huis zet dan de ramen open waar geen wind op staat, of zet er antipollen horren voor. Doe dit voornamelijk ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, dan is de pollenconcentratie het laagst. Ook na een regenbui zijn veel pollen uit de lucht gespoeld. Let ook op in de auto, via open ramen en ventilatiesystemen kunnen pollen gemakkelijk binnenkomen.
Jeukende ogen
Een veel voorkomende hooikoortsklacht zijn jeukende ogen. Probeer de jeuk niet tegen te gaan door te wrijven. Pollen aan je handen kunnen zo in je ogen terecht komen. Bovendien kan dit irritaties en ontstekingen veroorzaken. Leg een nat washandje op je ogen om de jeuk of irritatie tegen te gaan of gebruik oogdruppels. Was ook regelmatig je handen.
Prikkende stoffen
Probeer contact met stoffen zoals tabaksrook, ver en huisstof te vermijden. Ook chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende planten of bloemen kunnen de hooikoortsklachten verergeren.
De tuin
Probeer je tuininrichting af te stemmen op de pollen waar je allergisch voor bent. Plant bijvoorbeeld geen berk als je weet dat je voor deze pollen allergisch bent. Wanneer je bekend bent met de pollen waar je allergisch bent, probeer deze dan te vermijden.