Sport en voeding
Voeding is belangrijk voor iedereen, maar sportbeoefenaars hebben vaak wat extra energie nodig. Die energie zit in koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen en om voldoende te drinken. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in aardappelen, volkorenbrood en pasta. Eiwitrijk voedsel is bijvoorbeeld kip.
Sportvoeding
Vlak voor het sporten een zware maaltijd naar binnen werken is niet zo slim. Je lichaam is dan veel te druk met het verwerken van het eten en daar lijdt de sportprestatie onder. Bovendien ervaren de meeste mensen sporten met een volle maag niet als prettig.
Een uitgebreide maaltijd kun je het best vier tot zes uur voor een wedstrijd of zware training nemen. Een lichtere maaltijd kan twee a drie uur voor het sporten. Een kleine (maar voedzame en gezonde) snack kun je tot een half uur voor het sporten eten.
Bij lange, intensieve inspanningen is het van belang om ook tijdens het sporten te eten. Er zijn speciale energierepen voor of je kunt een drankje nemen met veel suikers erin. Ook een banaan of volkorenbrood geven energie.
Als je erg veel en fanatiek sport kun je het best een voedingsdeskundige om advies vragen over goede en gezonde voeding.
Sportdrankjes
Het is belangrijk om goed te drinken voor en na het sporten. Door de inspanning verliest het lichaam veel vocht dat moet worden aangevuld. Een tekort aan vocht zorgt ervoor dat de spieren minder goed functioneren.
Twee uur voor het sporten is het goed om veel vocht op te nemen, tussen een halve en een hele liter bijvoorbeeld. Het best kun je water of een isotoon sportdrankje nemen. Vlak voor het sporten kun je het best nog wat water drinken.
Tijdens het sporten kun je het best water drinken. Behalve als je een extreme en langdurige inspanning moet leveren. Wielrenners en marathonlopers bijvoorbeeld hebben tijdens het sporten extra suikers nodig om geen ‘hongerklap’ te krijgen. Vaak zie je dat wielrenners tijdens een rit cola drinken, omdat daar veel suikers in zitten. Maar ook speciale sportdrankjes leveren extra energie. Dit geldt alleen voor mensen die langer dan een uur intensief sporten.
Na het sporten moeten de energievoorraden in het lichaam aangevuld worden. Een sportdrankje is een van de mogelijkheden om koolhydraten snel aan te vullen. Natuurlijk kun je ook een paar bruine boterhammen eten, maar de energie uit een sportdrankje wordt sneller door het lichaam opgenomen.
Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?
Heb je een blessure die maar niet over gaat of last van pijn bij dagelijkse activiteiten? Dan kan een fysiotherapeut je misschien verder helpen. Samen met de fysiotherapeut bekijk je of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij je past.
Bron: gezondheidsplein